מכינה קדם צבאית 'איתן' ייחודית בנוף המכינות בתפיסתה החינוכית ובאופן ניהול סדר היום. המכינה מתאימה לבני נוער השואפים להתפתח רוחנית ולבנות את אישיותם מתוך לימוד מוגדר בבית המדרש ודרך עשייה, חקלאות, עבודת כפיים והכרה וידיעת הארץ על ידי טיולים לאורכה ולרוחבה.
אנחנו מאמינים בהעמקת הידע והעולם הרוחני יחד עם חיבור משמעותי לעבודת מידות, בנתינת מקום לכל כוחות האדם בעשייה ועבודת כפיים, בהתנדבות ערכית לחברה הקרובה והרחוקה.
אנחנו מאמינים בשותפות של החניכים באחריות על המכינה, בסמכויות הניתנות להם, ובחלוקה לצוותי עשייה.
אנחנו מאמינים בנתינת הזדמנות שווה לחניכים המגיעים מרקע סוציואקונומי נמוך והשתלבותם בתפקידים משמעותיים בצבא ובמנהיגות האזרחית.
בשנת המכינה עוברים החניכים תהליך משמעותי של עיצוב האישיות, צמיחה, חיזוק יכולת הבחירה, חיבור אל מקורות עמנו וארצנו, הכנה לצה"ל ולחיים. מנסיוננו אנחנו יודעים שבשנה זו החניכים הופכים לאנשים בוגרים הלוקחים אחריות על עצמם ועל עמם, מתוך חיבור לתורת ישראל, לעם ישראל ולארץ ישראל.
שמה של המכינה מעיד על מהותה – 'איתן'. האיתנות היא נקודת העוצמה הפנימית הקיימת בכל יהודי. תפקידנו במכינה הוא לעזור לכל אחד מהחניכים לגלות את נקודת ה'איתן' שלו, לפתחה ולהעצימה.
שליחותה של עמותת בית מורשת, שהמכינה היא חלק חשוב מפעילויותיה, מעודדת עשייה חינוכית, חברתית וקהילתית, תוך חיבור למורשת ישראל. העמותה פועלת מתוך מעלה אדומים, ובמהלך השנה חניכי המכינה ישתלבו אף הם בהתנדבות בעיר ובמקומות נוספים, כחלק מתהליך בניית האישיות וגילוי הכוחות הפנימיים שלהם.
חזון המכינה לגדל אנשים המלאים באהבת תורתם, עמם וארצם, החיים מתוך חיבור לכוחותיהם ועשייה למען כלל ישראל. להצמיח את כלל הכוחות שבאדם – הרוחני, המידותי, המעשי, והצבאי.
במכינה מתאחדים גוונים שונים למשפחה מלוכדת ומגובשת, אשר בתוכה כל חניך בונה ומעצב את אישיותו מתוך ערכי הנצח.
יעדי המכינה:
– בניית קומה רוחנית ואישיותית.
– הכנה לשירות משמעותי בצה"ל בדגש על תפקידי פיקוד.
– הגדלת המטען הערכי לחיים שלאחר הצבא.
– חיבור לערכי התורה, העם והארץ, מתוך דגש על פיתוח האישיות העצמית.
מספר חניכים בשנת תשפ"ג: שנה א' (מחזור י"ג) ושנה ב' (מחזור י"ב) גם יחד כ-90 חניכים.
צוות המכינה בראשותו של הרב עדיאל אזרד, רס"ן במיל', כולל מחנכים, רבנים, אנשי עשייה וצבא. הצוות כולו מסור לחניכים ולהצלחתם, בדגש על יחס אישי ורצון לנתינה והענקה. הצוות מביט בכל חניך בגובה העיניים, מתוך אהבה ואמון בכוחותיו ויכולותיו. הצוות, על המגוון האנושי שבו, מהווה כר פורה לשגשוג התלמידים וצמיחתם.
המכינה נמצאת במעלה אדומים, על ספר מדבר יהודה. המכינה מכוונת לעשייה וחיבור לאדמת הארץ, דרך עשייה חקלאית, חיבור לאוצרות הטבע, תרומה לקהילה בה היא חיה ועשייה למען הכלל. העמותה פועלת להקמת מתחם הקבע של המכינה באתר הצופה למדבר יהודה.
"כל שמעשיו מרובין מחכמתו למה הוא דומה? לאילן שענפיו מועטין ושרשיו מרובין, שאפילו כל הרוחות שבעולם באות ונושבות בו אין מזיזין אותו ממקומו" (פרקי אבות ג', כב').
אנחנו מאמינים ובטוחים שהשילוב הייחודי המתקיים במכינה בין עולם הלימוד לעולם המעשה יוביל לגילוי הכוחות האיתנים שיש בכל חניך וחניך, ומתפללים לבורא עולם שיתן לנו את הכוח, את התבונה ואת העין הטובה להיות שליחים נאמנים.
עקב הגידול המתמיד במכינה עלינו להוסיף חדרי שינה ומגורים, לבנות כיתות חדשות, להרחיב את בית המדרש ולהצטייד בכל הדרוש כדי לאפשר לחניכים להתמקד בתכנית הלימודים והעשייה.
אי לכך נשמח ונודה לתרומות דרך הקישור הבא: https://tak.co.il/new/?t=6A6
כמו כן ניתן ללחוץ על המודעה ולעבור לאתר ההתרמה.
מכינה ייחודית המתאימה לבני נוער השואפים להתפתח רוחנית ולבנות את אישיותם מתוך לימוד בבית המדרש ודרך עשייה, חקלאות, עבודת כפיים והכרה וידיעת הארץ על ידי טיולים לאורכה ולרוחבה.
מסלול ייחודי
דרך עולם המעשה
הכנה לשירות
משמעותי בצה"ל בדגש על תפקידי פיקוד
פיתוח אישיות עצמית ורוחנית כהכנה ערכית לחיים שלאחר השירות הצבאי
הקמה וניהול שותפויות ומיזמים המשלבים בין אחריות חברתית, חינוך ומורשת יהודית
כשנעמה אנסבכר חזרה הביתה מעוד יום עבודה שגרתי, ומחוץ לביתה שוב פעם התרוצצה חבורת ילדים מהקהילה האתיופית בני 5-8 לכל היותר, היא הרגישה שהיא לא יכולה להכנס הביתה ופשוט להשאיר אותם בחוץ.
הימים היו ימי תחילת הסתיו. רוחות קרות נושבות בחוץ, השמש שוקעת מוקדם, והילדים הללו, בהיעדר סמכות הורית בביתם, מוצאים את עצמם משוטטים שעות רבות ברחוב לצד חבריהם.
יאיר ונעמה נישאו אומנם לפני חודשיים בלבד, אבל מראש אמרו שביתם יהיה פתוח ושחסד ואהבה ישרו בו תמיד. בכל אחר הצהריים עקבה נעמה אחרי הילדים שליבם יצא אליהם, עד שבאותו יום גמלה בליבה החלטה להכניס אותם לביתה. היא הכינה לכולם שוקו חם, התעניינה בהם ובשמותיהם ואפילו סייעה לכל אחד מהם להכין שיעורי בית.
בלי שהתכוונה לכך, היה זה יומה הראשון של הלימודיה בבית מורשת במעלה אדומים.
מאז אותו אחר צהריים, לפני 13 שנה, ארבעה ימים בשבוע, פתוחה הלימודיה לילדי הקהילה האתיופית בין השעות 16:00-18:30. עד היום לרבים מהם אין הורים שמחכים בבית עם ארוחה חמה, כיוון שהוריהם ובמקרים רבים גם אחיהם הגדולים, עובדים מבוקר ועד לילה ומתמודדים עם עבודה ביגע כפיים.
"בלימודיה הם מקבלים אוכל חם, תמיכה רחבה מצוות מקצועי ועזרה לימודית שמסייעת להם להחזיק ראש בלימודים" אומרת דקלה בן פורת מנהלת הלימודיה כיום. "פועל יוצא של הלימודיה, שמראש לא הגדרנו אותו כצורך, אלא שפשוט קרה מעצמו, הוא העובדה שתוך כדי ההתנהלות של המקום – שהחל כמועדונית, המסגרת נתנה מענה גם לבעיות חברתיות ורגשיות. לכן החלטנו להחליף את השם ממועדונית ללימודיה והשינוי הזה עזר".
בלימודיה משתתפים כיום חמישים ילדים והיא מופעלת ע"י צוות מתנדבים, מדריכים, תלמידים שעושים מחוייבות אישית מטעם בתי הספר וכן פנסיונרים, חניכי תנועת הנוער בית"ר ומתנדבי 'בית המתנדב' בעיר.
"מרגש אותנו שהילדים מגיעים עם המון מוטיבציה ומרץ. לכל ילד יש תיק אישי שממלאים יחד עם מחנכת הכיתה, יש קשר ישיר בינינו לבין המורה וסך הכל יש לנו תחושה שב"ה העסק עובד. לאורך השנים חווינו פה מאות מקרי הצלחה של ילדים שיכלו בקלות למצוא את עצמם בלי תעודות בגרות והיום הם במקום אחר לגמרי בחיים. התקדמו והוציאו מעצמם כל כך הרבה יכולות שהיו טמונות בהם", מוסיפה דקלה.
מאחר וילדי המועדונית לא רוצים לפתוח תיק ברווחה, בשל המבוכה לרוב, הם מאבדים את הזכאות להנות ממועדוניות. כך הם מוצאים עצמם ללא מסגרת כלל. לטובת הילדים האלו הוקמה הלימודיה המהווה פתרון מצוין. תמורת דמי רישום בלבד של 50 שקלים הם מקבלים עזרה ותמיכה, חוגים (המעבירים אותם מגיעים בהתנדבות מלאה).
לסיום משתפת אותנו דקלה בסיפור הצלחה נוגע ללב על אחד מילדי הלימודיה שהצוות כמעט התייאש ממנו לחלוטין. הילד התנהג בצורה שלא מתאימה למקום והצוות רצה להעביר אותו למועדונית רווחה.
"הסברנו לו שוב ושוב שיש משמעת וכללים למשתתפי הלימודיה. אלא שלצערנו זה לא עזר. היינו ממש מיואשים ממנו ובצר לנו נאלצנו להרחיק אותו מהמקום. בתחילת השנה הנוכחית, כשהוא תלמיד בכיתה ג', הוא הגיע באחד הימים ללימודיה. מישהו לקח אותו הצידה והזכיר לו את הסיבות בגללן הוא לא יכול להשתתף יותר בפעילות. הילד התחנן על נפשו ואמר שהוא כאן כדי להישאר ושיעשה מה שצריך בשביל זה. החלטנו להאמין לו ובו, נתנו לו צ'אנס נוסף כי הרגשנו שהוא רוצה להתקדם".
"לשמחתנו הוא הפתיע ובענק. בחמשת החודשים שחלפו מתחילת השנה הוא התקדם בצורה מדהימה. זה ילד אחר. ילד שנעים להיות איתו, ילד שקיבל העצמה גדולה השנה. הצמדנו לו מתנדבת שליוותה איתו באופן אישי, יצרנו קשר עם אחיו הגדול שבדיוק השתחרר מהצבא. ביקשנו ממנו ללוות את אחיו בצורה הדוקה יותר השנה. התקדמנו מאוד עם הילד והוא עבר שינוי אדיר".
הלימודיה נקראת 'כנפי רוח' על שם שיר חג'ג' הי"ד שנרצחה בפיגוע דריסה לפני שלוש שנים. שיר גדלה במעלה אדומים ועסקה בשעות הפנאי בהתנדבות עם ילדים בעזרה בלימודים, כך שהלימודיה על שמה ממשיכה בעצם את שירת חייה.
בשביל הסיפורים הקטנים הללו הלימודיה בבית מורשת צריכה אתכם.
הרב אלי קפלן והרב אסף כהן העומדים בהנהלת בית מורשת אומרים כי "הלימודיה שהקמנו בבית מורשת היא סיפור הצלחה שב"ה נותן הזדמנות חדשה לילדים הללו. ראינו עשרות סיפורי הצלחה של ילדים שהצליחו בלימודים והתקבלו ללימודי המשך בבתי ספר טובים, שזה נותן לנו מוטיבציה להמשיך ולפעול".
הלימודיה אינה נהנית מתמיכה עירונית כלשהי ומתקיימת מכספי ההתרמה השנתית שעורכת בית מורשת. על מנת שנוכל להמשיך את הקיים ולפתח את המועדונית הלאה, אנו זקוקים לכם.
השבוע בית מורשת מקיימת קמפיין גיוס לטובת הפרויקטים השונים שהיא מפעילה בעיר: המכינה הקדם צבאית , לימודיית כנפי רוח, בית המדרש, מועדונית צמ"ד, פעילות לילדים וגימלאים ועוד.